V pátek jsem se dala do přípravy jedné sicilské speciality, na kterou jsme narazili s mým milým před týdnem v Katánii. Už chápu, proč jedna cannoli stojí od tří eur výš. Je to neuvěřitelná piplačka!!!! Šlo o nejzdlouhavější jídlo, které jsem kdy v životě připravovala. Trvalo mi ho připravit celé dopoledne a kousek odpoledne, tedy asi 4 hodiny. 😀 Nám cannoli ale na Sicílii fakt zachutnaly, hlavně ty s ricottou. Měly zajímavou chuť, jen ta pistáciová (s pistáciovým krémem) byla na nás až moc sladká.
Příprava cannoli byla pro mě výzva! Inspirovala jsem se dvěma recepty. Především jsem čerpala z videa jedné sicilské babičky. Odkaz na video je zde. Druhý odkaz na recept, který jsem používala je tady. Sicilská babička teda má můj obdiv, že to v 93 letech tak bravurně zvládá. Má v tom už mnohaletou praxi. Bohužel nemám doma strojek na těstoviny, takže jsem si pěkně při válení těsta pěkně zaposilovala. Samotné zpracování těsta byla pěkná dřina. Nejhorší bylo vypracovat těsto do požadované konzistence, nemám žádný robot na těsto, vše jsem dělala ručně. Smažení už šlo rychle, ale trubičky jsem dělala v hrnci po třech. Musely se pořád hlídat, aby se nepřepálily. Zezačátku se některá rozlepila, ale pak jsem na to získala grif a navíc bílek dost pomohl. Vejce jsem do těsta nedávala, ale bílek jsem použila na slepení trubiček.
Plnění bylo už taky celkem rychlé, jen tedy zase trvalo dlouho nasekat pistácie a čokoládu. Pak se mi občas ucpala zdobící trubička čokoládou. 😀 To byl taky zádrhel. Předtím jsem si musela sehnat nesolené pistácie a i tu zdobící špičku se zdobícími pytlíky. Nic takového jsem doteď neměla. Výsledek vypadá dobře, dokonce se mi na těstě udělaly i při smažení požadované bublinky. Pár cannoli jsem zamrazila pro pozdější ochutnávku, až k nám přijde návštěva.
Nejhorší je těsto vyválet do tenké placky.
K vykrajování jsem použila hrneček, takto velkou vykrajovačku totiž nemám.
Použila jsem cukrářské trubičky na kremrole. Později jsme zjistila, že je lepší ještě vykrojená kolečka trochu poválet.
Smažení jedné várky cannoli trvá tak 2-3 minuty.
příprava náplně
Ještě nepocukrované cannoli..
Pocukrovat a je hotovo!!
Tak co, ochutnali byste mé cannoli?