Tak jsem pekla asi před týdnem hruškový koláč. Škoda, že je ta sezóna hrušek tak krátká. Asi před třemi nedělemi ještě byly dost tvrdé, ale jak jsme odjeli na jeden víkend pryč, bylo velké teplo a všechny hrušky opadaly, takže jsem jich stihla natrhat a zpracovat jen pár, bylo skoro pozdě. :-/
Stihla jsem pár skleniček zavařit a i nějaké kostky zamrazit na ovocné přesnídávky a napadlo mě podívat se na blog Kristiny, jejíž podcasty jsem nedavno poslouchala, jestli nemá nějaký recept z hrušek. Našla jsem tento. Mám doma hodně kardamomu (ještě z Egypta), tak mě potešilo, že v tomto receptu hraje toto koření velkou roli. Nicméně mi přišla ta náplň v receptu taková chudá, bylo jí málo, tak mě napadlo koláč ještě polít vanilkovým pudinkem. Mandlové lupínky jsem doma taky neměla, ale myslím, že to nevadilo. Všem koláč moc chutnal a vydržel asi jen 2 dny. A ta vůně kardamomu byla úžasná! Znám ji hlavně ze skořicových šneků, ale spojit kardamom a hrušky je skvělý nápad! 🙂


Ahoj Aničko, moc Ti děkujeme za vzorek hruškového koláče – byl výborný! Míša a Jakub